Wat maakt de nieuwe Sintratec MDU software uniek?

Ontdek alles over de nieuwe Sintratec MDU software bij Landré

Afgelopen juni heeft Sintratec SLS 3D printers een persbericht uitgestuurd met het bericht dat ze de langverwachte Material Developer Upgrade (MDU) software op de markt brengen. Een bericht waar behoorlijk veel reacties op zijn geweest, wat ook wel te verwachten was. Echter, wat maakt deze open software dan zo bijzonder? Voor wie is de software interessant? Van waar al deze reacties en waarom is er zoveel vraag naar vanuit de markt? Vragen waar onze 3D printspecialist, Hasan Duran, in deze blog antwoord op geeft!

Kunststof poederbed 3D printers, waaronder SLS en MJF, zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Wat ze allemaal gemeen hebben zijn de materialen waarmee gewerkt kan worden. Zo’n 80 á 90% van de markt werkt nog altijd met een polyamide soort. Dit is vaak PA11 of PA12. De overige 10 á 20% werkt voornamelijk met flexibele materialen, zoals TPU/TPE of PP. Veel meer mogelijkheden zijn er eigenlijk niet. Over het algemeen zijn deze materialen wel afdoende, maar u begrijpt: er zijn bij een aantal applicaties uitzonderingen. Voor deze applicaties is de MDU software op de markt gebracht. Maar hoe werkt de software en wat maakt het nou zo uniek?

Material Developer Upgrade

Met de Material Developer Upgrade ontstaat de mogelijkheid om zelf kunststof poeder in te kopen. Hierbij kunt u zelf de juiste parameters zoeken om te printen. U hoeft uiteraard niet helemaal blanco te beginnen. U kunt namelijk de parameters van het PA12 en TPE materiaal inzien, uiteraard wel van Sintratec zelf. Vanuit deze parameters kunt u dan verder werken. Waarom dit een behoorlijk uniek concept is? Dat leggen we u graag uit.

Sintratec Material Developer Upgrade bij Landré

Keuzevrijheid in kunststof poeders en parameters

Leveranciers verplichten eigenlijk iedereen om het materiaal van een bepaalde partij te kopen. Hier zitten dan vaste instellingen bij waar u zelf niets aan kunt wijzigen. De leverancier kan u hierdoor wel bepaalde garanties geven, maar u ervaart wellicht beperkingen door deze vaste instellingen.

Met de komst van de Material Developer Upgrade software komt daar verandering in, u heeft vanaf nu de keuze! Wanneer u normale producten wilt produceren, waarbij PA12 voldoet als materiaal, dan kunt u de instellingen en het materiaal van Sintratec gebruiken. Mocht u echter iets anders willen, dan heeft u nu ook die mogelijkheid. Het mooie van deze software is dat u beide opties naast elkaar kunt gebruiken. Er blijft namelijk geen restant poeder in de machine achter. Hierdoor kunt u met één build (Material Core Unit) met een bepaald soort kunststof poeder experimenteren. De volgende build kunt u dan weer ‘normaal’ met PA12 printen, waarbij u de instellingen van Sintratec gebruikt. U kunt beide opties parallel naast elkaar laten lopen. De software is hierdoor erg interessant voor bedrijven met bepaalde applicaties waarvoor de huidige materialen met bijbehorende parameters niet passend zijn.

Universiteiten en onderzoekscentra

Voor universiteiten en onderzoekscentra is dit ook een erg interessante ontwikkeling. Zeker in de huidige markt, waarin alles door bijna iedere leverancier van poederbed printers wordt vastgezet. Sintratec brengt daar nu verandering in en biedt de mogelijkheid om onder andere zelf te testen en experimenteren met alle materialen die beschikbaar zijn. Zo zijn er meer dan 100 parameters die u aan kunt passen. Er is dus genoeg om de aankomende tijd te onderzoeken.
Foto van Hasan Duran
Hasan Duran

Landré
Sales Engineer 3D Printing