Directeur Maas 1920 – 1950 | Landré van vroeger

Lees meer over de historie van Landré

Directeur Maas

In het vorige pand van Landré hingen 4 bronzen portretten op een rij. Dit waren portretten van 3 generaties heren Landré (logisch!) en ene meneer Maas… Wat deed deze laatste meneer tussen de oprichters van Landré & Glinderman?

In de lange en rijke historie van Landré hebben verschillende directeuren de firma geleid. Sommige directeuren laten een duidelijk nalatenschap achter. Neem de heer E.J.E. Maas, directeur van Landré van 1920 tot 1950. Naast de drie generaties heren Landré was hij de enige met een originele bronzen plaque aan de muur.

Het bezoek van Maurits Schmidt

Op 17 juli 2020 kwam Maurits Schmidt bij Landré op bezoek met twee documenten: Een afscheidsboek met vele foto’s en een ‘in memoriam’ over directeur Maas.

“Egbert Maas was een oudoom van me, de broer van mijn opa. Ik besloot jullie te benaderen omdat voor zulke documenten waarschijnlijk wel belangstelling zou bestaan! Met de Maas kant van de familie is geen contact en het boek is ooit bij mij terecht gekomen. Wel herinner ik me mijn oudoom als de meneer met de mooie auto’s. Meneer Maas reed destijds in een Bentley. Het boek is bij toeval gevonden. In deze hutkoffer, van mijn broer Johan, lag jarenlang het boek van Egbert Maas.”
Afscheidsboek in hutkoffer familie Maas - Landré
Maurits Schmidt
Familie van Egbert Maas

Landré in de 20e eeuw

Toentertijd was Landré & Glinderman een bekende handelsmaatschappij in machines. Met het kantoor gevestigd aan de Singel en de werkplaatsen en magazijnen aan de Spuistraat in Amsterdam. Het assortiment van Landré & Glinderman werd regelmatig aangepast en volgde de ontwikkelingen van de industrialisatie in Nederland. Het begon ooit met (stoom aangedreven) machines voor de metaalbewerking en pompen, daarna ging het assortiment naar grasmaaiers, landbouwapparatuur en benzinepompen naar… nee, geen auto’s. Kennelijk was Landré & Glinderman benaderd door Armstrong Siddeley om hun auto’s te verkopen maar Maas raadde dat af, hij vond dit niet bij Landré & Glinderman passen. 

Pagina uit memorium van dhr. Landré
De eerste pagina uit het memorium geschreven door de heer Landré.

Directeur Maas

De heer Maas is geboren in 1876. De keus was op hem gevallen toen Landré & Glinderman op zoek ging naar een goed onderlegd staal- en motorman. De heer Maas had al 22 jaar ervaring met de spoorwegen, onder andere als keurend ambtenaar. Hij was een groot liefhebber van de motor- en autosport.

Eenmaal werkzaam bij Landré & Glinderman begon de heer Maas met de verkoop van staal en spoorwegmateriaal en wist de belangrijke vertegenwoordiging van ‘Uerdinger Waggon Fabrik’ voor Landré & Glinderman te verkrijgen. Hij leverde onder andere de complete V.A.M. trein die tot en met 2017 dagelijks het afval van Den-Haag naar Drenthe reed. In 1922 nam de heer Maas de afdeling werktuigmachines erbij en maakte zijn start in het diepste punt van de depressie. Toch verkocht hij drie Herbert machines die in drie jaar nog niet verkocht waren. Hij had liefde voor zijn vak, voor zijn machines en voor goed doordachte constructies. 

In 1937 werd de heer Maas directeur van Landré. Uit het memoriam, bestaande uit 6 pagina’s geschreven door de heer Landré blijkt waarom Maas zo belangrijk was: hij werd geprezen voor de wederopbouw van Landré & Glinderman na de crisisjaren en de 2e wereldoorlog. De heer Landré schreef onder andere:

“Zelfs toen in ’44 tijdens de oorlog de treinverbinding verbroken werd, kwam de heer nog naar kantoor… Per trekschuit… ’s Nachts. Bij elk bombardement de schuit uit.”

Dit citaat beschrijft al wat een toegewijde directeur het was. De heer Maas zette door, ondanks de oorlog, en dat na de beurscrach van 1929, gevolgd door de crisis in de jaren 30 van de vorige eeuw. Landré & Glinderman kwam er redelijk doorheen, mede door directeur Maas: 

“Aan een scherp verstand en een uitzonderlijk grote kennis van zijn vak paarde hij een gevoel voor humor en grote levensblijheid. Nog niet zo lang geleden nam hij een liftster mee in zijn wagen; een vrouwelijke onderofficier van het Nederlandse leger, die hem, in Amsterdam aangekomen, vroeg wat zij hem schuldig was. ‘Ik heb nog nooit een zoen van een sergeant-majoor gehad’ zei de heer Maas en kreeg zijn beloning, waar hij niet weinig trots op was.”

Frits Philips

Nog één van Maas’ bijzondere verrichtingen was dat hij de heer Frits Philips als klant tekende. Dé Philips, 4e voorzitter van elektronicaconcern Philips. De zoon van Anton Philips, die weer de broer was van oprichter Gerard Philips. Philips was groot liefhebber van de ‘Herbert bank’. Er was eerst 1 Herbert draaimachine aan Philips verkocht, daarna volgde een order van 4. “Wat is de prijs voor 20 stuks?” Vroeg Philips. “Die weet u al!” Zei Maas bij het simpelweg overhandigen van de prijslijst. En de machines werden besteld.

De samenwerking was van lange aard. De laatst geleverde machines aan Philips waren 3D printers. 

Afscheidsdiner van Egbert Maas - Landré
Het afscheidsdiner van Egbert Maas in 1950.

TechniShow

Last but not least was directeur Maas een van de drijvende krachten achter de organisatie van de TechniShow die in 1951 voor het eerst werd gehouden in Rotterdam. TechniShow is het grootste evenement in de Benelux op het gebied van productietechnologie. Deze vakbeurs is dé plek waar haar leden en sectorgenoten tweejaarlijks hun productietechnologie tonen. De Technishow die voor 2020 in Utrecht gepland stond is door de Corona crisis niet door gegaan. 

Jan Floor van Egmond en Maurits Schmidt in de showroom van Landré
Huidige directeur Jan-Floor van Egmond en Maurits Schmidt in de showroom van Landré, op de dag dat Maurits Schmidt de boeken van zijn oudoom kwam brengen. Ze kijken naar 3D geprinte onderdelen terwijl Jan Floor de 3D print techniek uitlegt.

Grappig feitje: pas in 1967 vertrok Landré naar het industrieterrein in Diemen. Landré raakte panden die nu voor miljoenen verkocht worden toen aan de straatstenen niet kwijt. Niemand zag er nog brood in om oude industriële panden om te bouwen naar een woonbestemming

De bronzen plaquette

Bij het verhuizen van Vianen naar Houten in 2016 heeft de huidige directeur Jan Floor van Egmond een hele berg oude documenten en spullen aan stichting Hofleverancier gedoneerd zodat die goed geconserveerd zouden worden. Gevonden boeken en spullen zijn bij ons daarom van harte welkom. Zo ontdekken we nog meer geschiedenis van Landré en weten we bijvoorbeeld nu waarom directeur Maas zijn eigen bronzen plaque verdiende!

En de plaque zelf…? Via bemiddeling van de Stichting Hofleveranciers zijn de plaquettes weer terecht gekomen op de plek waar het begon en hangen ze in de panden aan de Spuistraat in Amsterdam.

De Landré plaques in het pand in Amsterdam