Unieke sieraden mede dankzij moderne technieken
Binnen Landré vinden we het altijd leuk om enthousiaste verhalen te horen vanuit de industrie en onze klanten. Zo kwam een tijdje geleden het unieke verhaal van Metal Art naar voren. Een goudsmid die sieraden vervaardigt met behulp van onder andere verspanende technieken. Dit trok natuurlijk onze nieuwsgierigheid, want hoe betrek je nou een freesmachine in het productieproces van sieraden? Deze vraag en het enthousiasme van Marco Hammerle (vertegenwoordiger bij Landré en de contactpersoon van Metal Art) hebben ervoor gezorgd dat we op een zonnige dag een bezoekje zijn gaan brengen aan Metal Art. Een pareltje verstopt in één van de mooie winkelstraten van Alkmaar in een statig pand.
Van klassieke naar moderne technieken
Bij aankomst worden we enthousiast ontvangen door Mireille Ponsioen (mede eigenaar) en al snel sluit Joeri Dijkman aan. Hij is tevens mede eigenaar en daarnaast goudsmid die werkt met moderne technieken (zoals draaien en frezen). Het begin van een leuk en interessant gesprek, waarin hij ons helemaal meeneemt in de sieradenwereld en zijn manier van werken. Allemaal voortgekomen uit zijn mechanische achtergrond, maar zeker ook door zijn vader. Die werkte namelijk als diamantslijper en heeft hem kennis laten maken met de sieradenbranche, wat in die tijd nog heel klassiek was. Door zijn vader kwam hij in aanraking met een goudsmid die werkte met onder andere titanium, zirkonium en staal en alles nog volledig met de hand maakte. Vanuit zijn mechanische achtergrond ontstond bij Joeri het idee dat dit proces makkelijker kon. Het startpunt voor Joeri om de mogelijkheden te onderzoeken. Hij verzamelde al zijn geld bij elkaar en investeerde dit in zijn eerste machine: een tweedehands Emco schooldraaibank.
Joeri loopt vervolgens enthousiast naar de voorkant van het bedrijf, waar de winkel is en de vitrines staan. Daar laat hij met enige trots zijn eerste item zien gemaakt met behulp van een draaimachine. Het zijn allerlei schakeltjes in verschillende kleuren die je in elkaar kunt klikken. In de schakel zit een rubbertje en deze kon met 1 opspanning gemaakt worden. Dit resulteerde in een oplage van 30.000 / 40.000 stuks, waarmee hij weer genoeg geld verzamelde om over te gaan tot zijn volgende aankoop. Een proces wat eigenlijk altijd zo is blijven gaan qua machines.
Joeri vervolgt zijn verhaal: “Als goudsmid ben je natuurlijk altijd met je handen bezig, iets wat ik zelf heel mooi vind. Maar vanwege mijn mechanische achtergrond en mijn nieuwsgierigheid naar andere soorten materialen, zoals bijvoorbeeld titanium, werd mijn aandacht naar een andere werkwijze getrokken.” Joeri legt vervolgens uit dat wanneer je met titanium als materiaal werkt, je begint met een stuk metaal en daaruit een sieraad gaat maken. Bij deze werkwijze haal je materiaal weg. Met goud bewerken (op de klassieke manier) is het eigenlijk andersom. Je begint met niets en stapsgewijs bouw je iets op, dit omdat metaal zo duur is. Joeri had al snel door dat hij met een draaibank wel de mogelijkheid had om de werkwijze wat betreft goud naar zijn eigen hand te zetten, waardoor materiaal weggehaald kon worden.
De zoektocht naar de juiste draaibank
Met deze conclusie startte de zoektocht naar de juiste machine. Iets wat niet makkelijk was, aangezien de industrie en de machines destijds niet echt gemaakt waren voor de productie van sieraden. Hij liep al snel tegen het probleem aan dat de machines te groot waren. Er kwamen uiteindelijk wel een aantal interessante draaibanken voorbij, maar freesmachines waren een ander verhaal. Er waren enkel grote machines die duizenden kilo’s wogen en nergens doorheen paste. Een belangrijk onderdeel bij de zoektocht, aangezien de machines van Metal Art allemaal in hetzelfde pand als de winkel geplaatst moeten worden en de doorgang beperkt is.
Een van de kleinste machines die gemaakt werd toentertijd was de Emco die er nu nog steeds staat. Dankzij de aangedreven gereedschappen kon hij draaien en frezen met deze machine. Op dat moment de perfecte oplossing, aangezien hij hier al z’n werk mee kon doen. De behoefte om ook nog een freesbank aan te schaffen was door de aanschaf van de Emco dus niet zo groot meer. Het gaf wel een aantal beperkingen, maar dat maakte niet uit. De oude Emco heeft het lang volgehouden, maar op een bepaald punt wilde ze toch een stap maken. Waarna Joeri er al snel achter kwam dat er niet zo heel veel machines zijn die aan zijn criteria voldeden. Een merk dat wel positief naar voren kwam was Haas. Zij boden een goede oplossing in de vorm van een machine met klein vloeroppervlak en de juiste precisie voor het bewerken van sieraden.
De unieke werkwijze van Metal Art
Joeri geeft aan dat er in Nederland niet veel andere bedrijven zijn die op dezelfde manier als Metal Art werken, waarop Mireille vervolgens inhaakt: “Ik denk niet dat er andere bedrijven in de sieradenbranche zijn die in het bezit zijn van net zoveel machines als wij. Er is echt wel een goudsmid met een draaibank, misschien ook wel een freesbank. Maar dit is niet vergelijkbaar met wat wij hebben staan.”. Joeri gaat hier nog iets dieper op in en licht toe: “het is best lastig om hier mee te beginnen. Het zijn namelijk grote investeringen en je moet daarnaast over de juiste kennis beschikken op het gebied van verspanen. Sieradenmakers hebben over het algemeen geen tot weinig kennis van instrumentenmakerij en andersom heeft de instrumentenmakerij weer geen tot weinig kennis van het maken van sieraden.”. Hiermee benadrukt hij direct de kracht van Metal Art: een unieke werkwijze met als resultaat bijzondere sieraden.
De komst van de nieuwe Haas CM-1
Joeri vervolgt zijn verhaal in het achterste gedeelte van het pand, waar de machines zich bevinden. Hier laat hij met trots een van zijn eerste draaibanken zien, maar ook hun nieuwste aanwinst: de Haas CM-1. We zien ook direct een tweede Haas machine staan. Joeri vertelt ons dat dit de voorloper is van de huidige Haas CM-1, welke hij in het vizier kreeg bij een faillissement verkoop. Hij was direct onder de indruk van de freesmachine, inclusief een 4- en 5-as. Hier heeft hij een aantal jaren mee gewerkt. Het was wederom niet de meest ideale oplossing, maar het voldeed wel voor het frezen van klemmen voor bepaalde soorten armbanden. Bij de komst van de nieuwste Haas CM-1, met de kleine tafel, heeft Joeri dan ook direct gekeken naar de mogelijkheden voor Metal Art. Hij wilde in eerste instantie kijken of de kleine tafel op de oude Haas machine gezet kon worden, maar hij kwam er al snel achter dat de nieuwe Haas zoveel meer voordelen bood dan de oude machine. De keuze om over te stappen was daardoor vrij makkelijk. Als voorbeeld van één van de voordelen geeft hij aan dat bij de oude Haas de processor niet snel genoeg was om 5-assig te bewerken, waardoor de nauwkeurigheid maar net aan was. Met de komst van de nieuwe CM-1 heeft hij dit probleem niet meer.
De voordelen van de nieuwe machine
Natuurlijk hebben we aan Joeri gevraagd hoe hij deze machine betrekt bij het ontwerpen van sieraden en ook hier krijgen we direct uitgebreid antwoord op, te beginnen met de software. Met de komst van de nieuwe Haas CM-1 is Joeri overgestapt naar Fusion. Iets waar hij ontzettend tevreden over is, aangezien de software en machine heel goed op elkaar afgestemd zijn. Terugkomend op het productieproces laat hij vervolgens zien dat hij vroeger ringen met de hand maakte. Deze moest hij dan uitboren en zagen, waarna hij er eventueel nog een steentje tussen deed. Met de nieuwe machine en Fusion kan Joeri zo’n vergelijkbare ring van tevoren eerst tekenen. Op basis van dit ontwerp wordt vervolgens direct een machineprogramma gemaakt die door wordt gestuurd naar de draaibank en/of freesmachine. Wat betreft de meerwaarde van deze moderne techniek is Joeri duidelijk: “Het is niet dat ik hier heel veel tijd mee bespaar, maar het werkt zoveel relaxter dan met de hand een sieraad maken. Daarnaast wordt iets wat je met de hand maakt ook veel minder strak dan met de machine. En ik kan met deze werkwijze iets maken wat eigenlijk anders niet mogelijk was geweest. Mede dankzij de Haas CM-1 ben ik in staat om iets unieks te maken voor klanten.”
Wat betreft de terugverdientijd is Joeri ook enthousiast: “Van handmatig werken de overstap maken naar werken met een draaibank was zo’n verschil. Het verdiende zichzelf heel snel terug. Dit zie ik nu ook bij de freesbank met alles erop en eraan. De machine, de software en de post processor zijn zo goed op elkaar afgestemd, het werkt gewoon allemaal perfect en heel makkelijk.”
Snelheid en betrouwbaarheid
Joeri geeft ons ook nog een klein kijkje in de keuken en zet de machine aan. Op het moment dat hij aan de slag gaat is hij in volle concentratie en wordt alles zorgvuldig ingesteld. We zien direct dat hij volledig in zijn element is. Snelheid, betrouwbare machines en dat iets gewoon werkt zijn belangrijke punten voor Joeri. Dit was voor hem namelijk niet altijd zo vanzelfsprekend, zeker op het gebied van verspanen. Nu is het compleet anders, nu is het gewoon goed. Hierbij geeft hij aan dat hij blij is dat Haas dit heeft opgepakt en dat ze ook kleine machines produceren, aangezien bijna geen andere machinefabrikanten dat doen.
De samenwerking met Landré
De interesse voor een Haas machine zorgde echter niet voor het eerste contact met Landré. Joeri heeft namelijk op een eerder moment ook gekeken naar 3D printen. Om hun eigen, unieke werkwijze te behouden en verder uit te bouwen hebben ze echter besloten om hiermee niet te starten, maar zich juist verder te specialiseren in het draaien en frezen.
Het contact wat betreft verspanen begon op het moment dat Joeri de oude Haas over had genomen en nog niet alles van de machine afwist. De enige bron waar je dan informatie vandaan kunt halen is volgens Joeri de machinefabrikant of de dealer. Landré heeft Joeri vervolgens op weg kunnen helpen met de oude machine en in een later stadium kunnen ondersteunen bij de aanschaf van de nieuwe CM-1. Over de geleverde service is Joeri tot nu toe ook positief, aangezien dit in het verleden wel is anders is geweest. Zo heeft hij meermaals bij verschillende fabrikanten ervaren dat er niet altijd mee wordt gedacht met ondernemers, waardoor hij soms met zijn rug tegen de muur stond. In de samenwerking met Landré en de aankoop van de Haas machine heeft hij dit niet zo ervaren. “Als je nog nooit een machine hebt gekocht en zoals ik het nu beleefd heb met de nieuwe machine aankoop, dan vind ik dat alles heel netjes en goed is gegaan.”
Een duidelijke visie
Metal Art: de bijzondere goudsmid
Metal Art staat binnen de sieradenbranche bekend als toonaangevend bedrijf dat sieraden maakt die anders en speciaal zijn en een leven lang meegaan. Hierbij maken ze gebruik van verschillende soorten materialen, waaronder: geelgoud, witgoud, roodgoud, titanium, zwart zirkonium en staal. De bijzondere en moderne ontwerpen voor hun klanten worden allemaal in eigen huis gemaakt, net zoals de sieraden. Wat Metal Art nog meer uniek maakt is de bijzondere combinatie van ambachtelijke technieken en moderne apparatuur, zoals CNC machines en digitale tekentechnieken.
Sieraden gemaakt met de Haas CM-1
Voor meer informatie:
Geïnteresseerd?
Bent u na het lezen van deze case geïnteresseerd in meer informatie over de Haas CM-1 of een andere Haas machine? Dan staan onze specialisten voor u klaar! Wij maken graag kennis met u om samen te kijken naar de mogelijkheden voor uw bedrijf. Zo denken we bijvoorbeeld met u mee over hoe u met een nieuwe machine de productiviteit kunt verbeteren en uw concurrentiepositie kunt versterken. Uiteindelijk komen we zo altijd tot een passende oplossing die volledig bij uw productieproces aansluit.
Neem vandaag nog contact met ons op en wij plannen binnen 1 werkdag een vrijblijvend adviesgesprek met u in!